Lasagne z tuńczykiem, pieczarkami i selerem naciowym

Ta lasagne  jest bardzo prosta i niesamowicie smaczna. Lubię połączenie tuńczyka z selerem naciowym i eksploatuje je na każdym możliwym polu. w lasagne także się sprawdza, całe szczęście:))

lasagne-z-tunczykiem,-pieczarkami-i-selerem-naciowym-6

Składniki:

  • ok 16 płatków makaronu na lasagne
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach ( w oleju lub sosie własnym)
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 300 ml śmietany
  • 150 ml mleka
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 300 g sera żółtego
  • 1 kulka sera mozzarella
  • sól, pieprz
  • olej, oliwa z oliwek

lazania-z-tunczykiem,-szpinakiem-i-selerem-naciowym-3

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę , wrzucamy na rozgrzany olej podsmażamy kilka minut.  Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki ( 2-3 pieczarki zostawiamy), solimy i dusimy około 10 minut. pieczarki z cebula przyprawiamy także pieprzem.
  2. Ser  żółty ścieramy na tarce.
  3. Dno naczynia do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek, układamy pierwszą warstwę makaronu, na niej pieczarki z cebulą, tuńczyka, seler naciowy pokrojony w plasterki i starty ser żółty. Wszystkie składniki przykrywamy kolejna warstwą makaronu, czynność powtarzamy do wyczerpania składników , ja powtórzyłam ja 3 razy. Ostatnia warstwą powinien być makaron.
  4. Śmietanę łączymy z mlekiem , solimy, pieprzymy i mieszamy. Sosem polewamy lasagne, a na jej wierzchu układamy plasterki sera mozzarella i pieczarek.
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Podajemy posypaną selerem naciowym.

lasagne-z-tunczykiem,-pieczarkami-i-selerem-naciowym-5


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *