Makaron Chow Mein z wieprzowiną i zieloną pastą curry

Przygotowanie tej potrawy jest bardzo proste i szybkie, a to nie jedyne jej atuty. polecam wszystkim którzy lubią wschodnia nutę.

makaron-chow-mein-z-wieprzowina-i--zielona-pasta-curry-1

Składniki:

  • 200 g makaronu Chow mein
  • 500 g schabu wieprzowego
  • 250 g pieczarek
  • 3 szalotki
  • 10 cm kawałek pora
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki zielonej pasty curry
  • 1 łyżka pokrojonego imbiru
  • sos sojowy do smaku
  • oliwa z oliwek
  • świeża kolendra

makaron-chow-mein-z-wieprzowina-i--zielona-pasta-curry-5makaron-chow-mein-z-wieprzowina-i--zielona-pasta-curry-7

 

Przygotowanie:

  1.  Mięso rozbijamy tłuczkiem, kroimy na paski dodajemy łyżkę sosu sojowego, pokrojony imbir i rozdrobnione ząbki czosnku. Zostawiamy na 30 minut.
  2. Szalotkę obieramy i kroimy w krążki, w krążki kroimy także por. Wrzucamy na patelnię z dodatkiem oliwy, po 3 minutach dodajemy mięso oraz 2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry, mieszamy. Smażymy około 10- 15 minut.
  3. Na 5 minut przed końcem smażenia dodajemy pokrojone pieczarki, a na 3 minuty przed końcem seler naciowy. Jeśli potrzeba dodajemy sosu sojowego.
  4. Makaron przygotowujemy według opisu na opakowaniu czyli wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 minut, następnie odcedzamy.
  5. Potrawkę podajemy z makaronem, świeżą kolendra lub/i szczypiorkiem.

makaron-chow-mein-z-wieprzowina-i--zielona-pasta-curry-3makaron-chow-mein-z-wieprzowina-i--zielona-pasta-curry-11

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *