Makaron vermicelli z wołowiną w sezamie

Bardzo lubię potrawy inspirowane wschodnią kuchnią, a makaron Vermicelli zajmuje w moim sercu wyjątkowe miejsce, ze względu na wygodę przygotowania i wyjątkowy wygląd. Staram się go zawsze mieć w swojej szafce bo na prawdę  nie wiele potrzeba by w jego asyście wyczarować w kuchni ciekawą potrawę.

makaron-vermicelli-z-wolowina-w-sezamie-5

Składniki:

  • ok 400 g ładnego udźca wołowego
  • 1 opakowanie makaronu Vermicelli ( 250 g)
  • 1 por
  • 6 szalotek
  • 200 g pieczarek
  • 100 g pędów bambusa ( z zalewy)
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek sezamu
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka imbiru ( drobno pokrojonego)
  • cebulka dymka ( do podania)

makaron-vermicelli-z-wolowina-w-sezamie-7makaron-vermicelli-z-wolowina-w-sezamie-9

Przygotowanie:

  1. Wołowinę kroimy w cienkie paski zalewamy sosem sojowym i przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i imbirem, odstawiamy na 30 minut.
  2. Makaron przygotowujemy według wskazań na opakowaniu: moczymy 10 minut w zimnej wodzie, następnie wkładamy na 5 sekund do wrzątku, odcedzamy.
  3. Wołowinę smażymy na rozgrzanej oliwie ok 10 minut, pod koniec smażenia dodajemy sezam. Mięso ściągamy z patelni, patelnię przecieramy papierowym ręcznikiem.
  4. Por i szalotkę kroimy w krążki i wrzucamy na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek, po 3 minutach dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażamy kolejne 3 minuty , dodajemy łyżkę sosu sojowego i ściągamy patelnię z kuchenki.
  5. Łączymy warzywa z wołowiną w sezamie. Danie podajemy z makaronem i cebulką dymką.

makaron-vermicelli-z-wolowina-w-sezamie-10makaron-vermicelli-z-wolowina-w-sezamie-3

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *