Makaron z pieczarkami, szpinakiem i serem cheddar

Szybkie domowe obiady to temat bardzo pożądany. Gdy gotuję coś na szybko najczęściej jest to danie bezmięsne, używam warzyw które wymagają bardzo szybkiej obróbki termicznej, wbrew pozorom w kilkanaście minut da się zrobić na prawdę wiele:) Warto mieć to w pamięci gdy zastanawiamy się czy skusić się na fast food, czy zrobić coś zdrowego na szybko w domu:)

makaron-z-pieczarkami-i-szpinakiem-5

Składniki:

  • 300 g dowolnego makaronu np. świderki
  • 450 g pieczarek
  • 250 g młodego szpinaku
  • ok 50 g sera cheddar
  • 3 duże ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

makaron-z-pieczarkami-i-szpinakiem-1

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujmy według wskazań z opakowani i odcedzamy.
  2. Pieczarki myjemy, wykrawamy nóżki, większe przekrawamy na pół.  Podsmażamy je na oliwie, z dodatkiem soli.
  3. Gdy pieczarki będą już prawie gotowe, dodajemy do nich młody szpinak, patelnie przykrywamy i dusimy wszystko kilka minut.
  4. Pod sam koniec duszenia dodajemy do warzyw pokrojony w plasterki czosnek i makaron. Wszystko solimy i pieprzymy do smaku.
  5. Danie podajemy ze świeżo startym serem cheddar.

makaron-z-pieczarkami-i-szpinakiem-3

11 thoughts on “Makaron z pieczarkami, szpinakiem i serem cheddar

  1. Kiedyś próbowałem zrobić coś podobnego, z tym że zamiast pieczarek użyłem domowych grzybków. Smakowało to wybornie, ale tym razem spróbuje z pieczareczkami, bo moja narzeczona uwielbia pieczarki 🙂 Twój przepis wypróbuje w ten weekend 😉

  2. Robię sobie coś bardzo podobnego tylko zamiast pieczarek używam fasolki szparagowej, uwielbiam ten czosnkowy aromat 🙂 Próbowałam też z brokułem i też jest dobrze, widzę, że następnym razem będą to pieczarki!

  3. Chętnie wypróbuję, ale spróbuję na wierzch dać starty zwykły żółty ser i chyba dodam paprykę, bo mam zapas zielonej w domu. Powinien wyjść ciekawy smak 🙂

  4. Uwielbiam takie dania! Dzisiaj już jestem po obiadku, ale jutro z pewnością spróbuję, bo przepis faktycznie szybki, a danie powinno być smakowite.

  5. Ja też czasami robię coś takiego, z tym że szpinak zaprawiam śmietaną i daję go duuużo, dużo więcej 🙂 Czasami dodaję też ser feta. Szkoda, że mój mężczyzna nie może się przekonać do tego wspaniałego warzywa 😛

  6. Pracuję do godziny 18 i nie zawsze mam chęci coś gotować w domu, głównie za sprawą czasu potrzebnego na przyrządzenie dania. Czasami z obiadu robi się późna kolacja. Tak szybki przepis jak ten z pewnością mi się przyda. Dzięki bardzo 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website