Szybkie domowe obiady to temat bardzo pożądany. Gdy gotuję coś na szybko najczęściej jest to danie bezmięsne, używam warzyw które wymagają bardzo szybkiej obróbki termicznej, wbrew pozorom w kilkanaście minut da się zrobić na prawdę wiele:) Warto mieć to w pamięci gdy zastanawiamy się czy skusić się na fast food, czy zrobić coś zdrowego na szybko w domu:)
Składniki:
- 300 g dowolnego makaronu np. świderki
- 450 g pieczarek
- 250 g młodego szpinaku
- ok 50 g sera cheddar
- 3 duże ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Makaron gotujmy według wskazań z opakowani i odcedzamy.
- Pieczarki myjemy, wykrawamy nóżki, większe przekrawamy na pół. Podsmażamy je na oliwie, z dodatkiem soli.
- Gdy pieczarki będą już prawie gotowe, dodajemy do nich młody szpinak, patelnie przykrywamy i dusimy wszystko kilka minut.
- Pod sam koniec duszenia dodajemy do warzyw pokrojony w plasterki czosnek i makaron. Wszystko solimy i pieprzymy do smaku.
- Danie podajemy ze świeżo startym serem cheddar.
Comments
Szukałem czegoś na dzisiejszy obiad aż tu nagle wiadomość:) Idę do sklepu i spróbuję:)
Kiedyś próbowałem zrobić coś podobnego, z tym że zamiast pieczarek użyłem domowych grzybków. Smakowało to wybornie, ale tym razem spróbuje z pieczareczkami, bo moja narzeczona uwielbia pieczarki 🙂 Twój przepis wypróbuje w ten weekend 😉
Chętnie wypróbuje twój przepis. Ciekawe połączenie pieczarki + szpinak ciekawe jaki smak będzie mieć takie danie.
Pyszne i proste 🙂
Robię sobie coś bardzo podobnego tylko zamiast pieczarek używam fasolki szparagowej, uwielbiam ten czosnkowy aromat 🙂 Próbowałam też z brokułem i też jest dobrze, widzę, że następnym razem będą to pieczarki!
Chętnie wypróbuję, ale spróbuję na wierzch dać starty zwykły żółty ser i chyba dodam paprykę, bo mam zapas zielonej w domu. Powinien wyjść ciekawy smak 🙂
Widzę, że to jest całkiem niezłe danie na ciepłe, upalne i letnie dni. Czekam na więcej przepisów, pozdrawiam 😉
Uwielbiam takie dania! Dzisiaj już jestem po obiadku, ale jutro z pewnością spróbuję, bo przepis faktycznie szybki, a danie powinno być smakowite.
Ja też czasami robię coś takiego, z tym że szpinak zaprawiam śmietaną i daję go duuużo, dużo więcej 🙂 Czasami dodaję też ser feta. Szkoda, że mój mężczyzna nie może się przekonać do tego wspaniałego warzywa 😛
Pracuję do godziny 18 i nie zawsze mam chęci coś gotować w domu, głównie za sprawą czasu potrzebnego na przyrządzenie dania. Czasami z obiadu robi się późna kolacja. Tak szybki przepis jak ten z pewnością mi się przyda. Dzięki bardzo 🙂
Ok wygląda nieźle zamiast szpinaku dał bym bazylie i troche papryki żeby paliło i myślę że dało by rade 🙂
Wiesz, Pola, to dani ratuje mi życie ilekroć jest źle. Dzięki.
Wiesz, Pola, to danie zawsze ratuje mi życie w ciężkich momentach. Dzięki.