Mule w białym winie z pietruszką i pomidorkami

Po raz pierwszy mule, dobre mule,  jadłam 5 lat temu w małej klimatycznej knajpce na Wzgórzu Montmatre. Utkwiły mi w głowie bo były cudowne, a także dlatego, że chwilkę później powiedziałam tak, gdy mój M uklęknął przede mną. Dziś jako świeżo upieczona żonka próbuję ugotować równie dobre!

mule-w-bialym-winie-z-pietruszka-i-pomidorkami-1

Składniki:

  • 1,4 kg świeżych muli
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 60 ml oliwy z oliwek
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 300-400 g pomidorków koktajlowych
  • duży pęczek natki pietruszki
  • sól 

mule-w-bialym-winie-z-pietruszka-i-pomidorkami-3

 

Przygotowanie:

  1. Mule bardzo dokładnie myjemy szczoteczką. Mule powinny być zamknięte. Jeśli są otwarte i postukamy nią o blat stołu a ona się nie zamknie, należy ją wyrzucić.
  2. Do dużego garnka nalewamy oliwę, do której dorzucamy drobno pokrojoną cebulę, po kilku minutach dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek i pomidorki koktajlowe. Pomidorki podsmażamy około minutki, następnie do garnka nalewamy wina.
  3. Gdy wino zawrze dodajemy mule. Garnek przykrywamy. Mule gotujemy około 5 minut. Po tym czasie, garnek ściągamy z gazu, do muli dodajemy dużo pietruszki.
  4. Mule po ugotowaniu otworzą się, te które pozostaną zamknięte należy wyrzucić.

mule-w-bialym-winie-z-pietruszka-i-pomidorkami-5

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *