Omlet z jabłkami

W zasadzie nie wiem czy omlet z jabłkiem to śniadanie, kolacja czy deser, to jednak nie ma znaczenia w obliczu takich doznań smakowych. Mnie jednak najbardziej marzy się w formie śniadania podanego do łóżka z pyszną kawą. Dla spragnionych większej ilości kalorii polecam dodać do niego bitej śmietany:) Jestem pewna, że w tej postaci podbije serce waszego dziecka także tego wewnętrznego ukrytego gdzieś w środku dorosłego ciała.

omlet-z-jablkami-1

 

Składniki:

  • 1 jabłko ( może być także gruszka) 
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder, 2 kostki startej gorzkiej czekolady, szczypta soli

omlet-z-jablkami-3

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy ciasto omletowe: roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, oraz mąkę energicznie mieszając, solimy małą szczyptą soli.

Jabłka ze skórką kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy łyżkę miodu oraz wrzucamy do tego jabłka, które dusimy kilka minut. Gdy jabłka zaczną mięknąć wlewamy do nich ciasto omletowe i przykrywamy przykrywką.

Ten omlet jest bardzo trudny do obrócenia, aby nie trzeba było go obracać nakrywamy go przykrywką w ten sposób wierzchnia część omletu także się zetnie. Omlet posypujemy cukrem pudrem i startą gorzką czekoladą, jeśli ktoś lubi można dodać do jabłek cynamonu:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.