Omlet z krewetkami

W sobotę śniadanie powinno być wyjątkowe, pamiętam cosobotnią wyjątkową jajecznicę z dzieciństwa. Wyjątkowa bo robił ją tata, który wślizgiwał się do kuchni tylko w soboty. Cudowny rodzinny klimat, rozmowy o całym tygodniu i planowanie weekendu. Tak sobotnie śniadania są wyjątkowe:)

omlet-z-krewetkami-5

 

Składniki:

  • ok 200 g krewetek, mogą być mrożone
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 50 ml mleka
  • płaska łyżka mąki
  • łyżka masła
  • koperek, sól

omlet-z-krewetkami-4

 

Przygotowanie:

Aby przygotować ciasto na omlety, roztrzepujemy jajka dodajemy do nich mleko i mąkę. Ciasto solimy i wciskamy do niego jeden ząbek czosnku, dokładnie je mieszamy.

Jeśli używamy mrożonych krewetek, rozmrażamy je i usuwamy ogonki. Na patelni rozgrzewamy troszkę oliwy, wrzucamy na nią 2 pokrojone ząbki czosnku, oraz krewetki, całość chwilę podsmażamy. Do krewetek dodajemy masło, gdy się rozpuści wylewamy na patelnię ciasto omletowe ,posypujemy koperkiem i  przykrywamy pokrywką. Dzięki pokrywce omlet zetnie się z dwóch stron bez konieczności obracania, jeśli jednak wolimy i oczywiście potrafimy, omlet można obrócić. Omlet smażymy do momentu zarumienienia się.

omlet-z-krewetkami-3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *