Orzechowe ciasto z jabłkami

W mojej głowie już wiosna, ale jeśli chodzi o wypieki to jeszcze trochę zima. Testuję ostatnio pieczenie na erytrolu, by mój M. mógł także korzystać ze słodkości. Erytrytol ma zerowy indeks glikemiczny oraz bardzo niski indeks insulinowy, dzięki tym właściwościom może być stosowany jako zamiennik cukru przez osoby z cukrzycą. Ma także zerową wartość energetyczną, oraz nie powoduje pruchnicy. Dlatgo myślę, ze czasem warto cos na nim upiec.

Składniki:

  •  3 jajka
  • 250 g erytrolu ( jest on nieco mniej słodki niż cukier tradycyjny)
  •  75  g masła
  • 250 g śmietany 30 %
  • 2 i 1/3 szklanki mąki
  • 100  g orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  •  2 duże jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • masło i kasza manna do posmarowania i wysypania formy

Przygotowanie:

  1. Masło topimy w małym garnuszku i zostawiamy do przestygnięcia. Jajka ucieramy z erytrolem,( jeśli chcemy możemy dodać zwykły biały cukier , wtedy dałabym go 200 g), miksujemy je na gładką masę. Gdy jajka i cukier połączą się dodajemy do nich śmietanę i nadal miksujemy.
  2. Następnie do ciasta dodajemy roztopione masło i cukier z wanilią, nadal miksujemy.
  3.  75 g orzechów siekamy.
  4. Do ciasta dodajemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz siekane orzechy delikatnie mieszamy.
  5. Jabłka obieramy, kroimy i posypujemy cynamonem.
  6. Formę tortową smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną. Ciasto przekładamy do formy, na cieście układamy jabłka z cynamonem, ciasto posypujemy resztą orzechów.
  7.  Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok 60-70 minut.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *