Orzechowo jogurtowa tarta z jabłkami

U mnie jeszcze mało świątecznie za to bardzo eksperymentalnie. Eksperymentalna tarta wyszła całkiem całkiem, myślę , że warto wypróbować:)

orzechowo-jogurtowa-tarta-z-jablkami-1

 

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 125 g masła
  • 80 g cukru ( do ciasta)
  • 1/2 szklanki orzechów ( ziemne i laskowe)
  • 1 żółtko
  • 2 szczypty soli
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 60 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru ( do nadzienia)
  • sok z 1/4 cytryny

orzechowo-jogurtowa-tarta-z-jablkami-5

Przygotowanie:

  1. Do duże miski wsypujemy mąkę, cukier i sól , mieszamy. Do suchych składników dodajemy zmiażdżone blenderem orzechy i masło, zacieramy palcami ciasto. Na koniec dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto, jeśli potrzeba możemy dodać 1 lub 2 łyżki wody.
  2. Ciasto chowamy do lodówki na 30 minut.
  3. Po schłodzeniu ciasta rozwałkowujemy je, układamy w formie do pieczenia tart, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy, pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 8-10 minut. Następnie ściągamy obciążenie i pieczemy kolejnych 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Jabłka obieramy kroimy w cienkie plasterki , skrapiamy sokiem z cytryny i podsmażamy kilka minut na suchej patelni, ewentualnie z dodatkiem wody. Jabłka umieszczamy na podpieczonym spodzie.
  5. Miksujemy jajko z jogurtem greckim, mlekiem i 2 łyżeczkami cukru, wlewamy na tartę z jabłkami.
  6. Całość ponownie zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, tak by jajko z jogurtem się ścięły.

orzechowo-jogurtowa-tarta-z-jablkami-3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *