Papryka faszerowana mięsem kurczaka, pieczarkami i ryżem

Uf nareszcie jest troszkę chłodniej, nareszcie można gotować, piec i jeść ze smakiem to wszystko co urodzi się w kuchni. W teorii mamy pełnię lata, ale ja czuję już nieśmiały powiew jesieni, powiew mojego ulubionego września, pełnego kolorów i cudownego światła.

papryka-faszerowana-kurczakiem,-pieczarkami-i-ryzem-1

Składniki:

  • 5 – 6 papryk
  • 400 g piersi kurczaka
  • 100 g ryżu
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 200 ml bulionu wołowego
  • pikantna papryka w proszku, sól, pieprz
  • świeże zioła do przybrania np. oregano
  • oliwa z oliwek

papryka-faszerowana-kurczakiem,-pieczarkami-i-ryzem-3

 

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, po mniej więcej 5 minutach dodajemy drobno pokrojone pieczarki i solimy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę i przyprawioną pierś kurczaka. kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i pikantną papryką. Wszytko podsmażamy kolejnych 5 minut.
  2. Papryka przekrawamy na połówko, wzdłuż i wyciągamy gniazda nasienne. Każdą paprykę solimy i posypujemy pikantną papryką w proszku oraz faszerujemy, wcześniej przygotowanym farszem.
  3. Papryki układamy w naczyniu do zapiekania, podlewamy bulionem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. W trakcie pieczenia sprawdzamy czy bulion nie wyparował i ewentualnie podlewamy papryczki ponownie.

papryka-faszerowana-kurczakiem,-pieczarkami-i-ryzem-4

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.