Pieczone ziemniaki z boczkiem

Ziemniaki dają nieskończoną liczbę możliwości kulinarnych, za to je kocham!

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 cebula
  • ok. 100 gram boczku wędzonego
  • 3 suszone pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • jogurt grecki
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaczki dokładnie myjemy i rozkrawamy na pół. Umieszczamy je w żaroodpornym naczyniu, skórką do dołu. Z wierzchu ziemniaczki posypujemy pokrojoną cebulą, polewamy oliwą z oliwek, solimy, pieprzymy i umieszczamy w piekarniku.  Na patelni podsmażamy pokrojony boczek. Suszone pomidory kroimy.

Po około 30 minutach do ziemniaków dodajemy boczek, rozgnieciony w całości czosnek, suszone pomidory, a także posypujemy świeżym rozmarynem. Pieczemy kolejnych 30 minut.

Po godzinie sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie, jeśli nie zostawiamy je w piekarniku kolejnych 15 minut. Ziemniaki pieczemy pod przykryciem, jednak na ostatnie minuty pieczenia ziemniaków można je odkryć. Pieczone ziemniaki można upiec także w prodiżu, jednak ziemniaki z prodiża nie będą tak chrupiące jak z piekarnika

Pieczone ziemniaczki podajemy z jogurtem greckim przyprawionym świeżo zmielonym pieprzem i solą. Mogą stanowić samodzielną potrawę lub dodatek do mięs.

Comments

  1. Beata

    Witam, nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazanie zabawy 🙂

  2. Grzegorz

    To prawda ziemniaki dają dużo możliwości i ciągle można znaleźć, odkryć jakiś nowy przepis z nimi. Twój bardzo mi się podoba! Dopiero co przeczytałem a już myślę kiedy zrobić swoje ziemniaczki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *