Pieczony kalafior

Myślę, że kalafior to trochę niedocenione warzywo, ja na prawdę bardzo go lubię, w zasadzie pod każdą postacią , nawet na surowo. Widzieliście jak dobrze wygląda ten pieczony w całości? Równie dobrze smakuje z tym dymnym smakiem wędzonej papryki. Jeśli chcemy by ta potrawa była w pełni wegańska możemy pominąć w przepisie masło i użyć jedynie oliwy. Jeśli lubimy czosnek bardzo fajnie może się tutak także wkomponować.Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy ( np. oliwy rydzowej)
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki pikantnej papryki
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • sól

Przygotowanie:

  1. Kalafior obieramy z liści i myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Smarujemy bardzo dokładnie oliwą z oliwek ( na przykład oliwą rydzową, ale możemy użyć zwykłej).
  3. Wszystkie przyprawy łączymy i nacieramy nimi kalafior.
  4. Pieczemy go w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. W trakcie pieczenia smarujemy kalafior masłem, od czasu do czasu polewamy także oliwą.
  5. Kalafior podajemy z kaszą w towarzystwie innych pieczonych warzyw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *