Pierniczki z lukrem

Dzisiaj pierniczki lukrowane i fotografowane przez moją siostrę:) Prawda że piękne? Przepis wygrzebałyśmy, ze starego notatnika mamy 🙂 Przepis jest bardzo prosty, a pierniczki pyszne.

pierniczki-z-lukrem3

Składniki:  ( podaję dokładne proporcje z zeszytu mamy, my jednak piekłyśmy podwójna porcję pierniczków)

  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki ciepłego miodu
  • 1 na prawdę kopiasta łyżka margaryny
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • ok 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika  ( ilość zależy od jakości przyprawy i naszych upodobań, kupne przyprawy często maja dużo cukru , mało przypraw) polecam tę domową  przyprawę piernikową
  • 1 białko
  • 150 g cukru pudru

pierniczki-z-lukrem-4

Przygotowanie:

  1. Do mąki dodajemy sodę oraz przyprawy, mieszamy .
  2. Miód delikatnie podgrzewamy.
  3. Do maki z soda i przyprawami dodajemy jajko, margarynę, oraz miód. Zagniatamy ciasto. Po zapachu oceniamy ilość przypraw 🙂 ( jeśli używamy kupnej przyprawy, być może trzeba będzie dodać do pierniczków nawet całe opakowanie)
  4. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, wycinamy z niego ciasteczka i układamy je na posmarowanej masłem blasze. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Pierniczki wyciągamy z piekarnika gdy zaczynają się rumienić.
  5. Cukier puder ucieramy z białkiem, tak przygotowanym lukrem ozdabiamy zimne pierniczki.

pierniczki-z-lukrem-5

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.