Dzisiaj pierniczki lukrowane i fotografowane przez moją siostrę:) Prawda że piękne? Przepis wygrzebałyśmy, ze starego notatnika mamy 🙂 Przepis jest bardzo prosty, a pierniczki pyszne.
Składniki: ( podaję dokładne proporcje z zeszytu mamy, my jednak piekłyśmy podwójna porcję pierniczków)
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki ciepłego miodu
- 1 na prawdę kopiasta łyżka margaryny
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- ok 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika ( ilość zależy od jakości przyprawy i naszych upodobań, kupne przyprawy często maja dużo cukru , mało przypraw) polecam tę domową przyprawę piernikową
- 1 białko
- 150 g cukru pudru
Przygotowanie:
- Do mąki dodajemy sodę oraz przyprawy, mieszamy .
- Miód delikatnie podgrzewamy.
- Do maki z soda i przyprawami dodajemy jajko, margarynę, oraz miód. Zagniatamy ciasto. Po zapachu oceniamy ilość przypraw 🙂 ( jeśli używamy kupnej przyprawy, być może trzeba będzie dodać do pierniczków nawet całe opakowanie)
- Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, wycinamy z niego ciasteczka i układamy je na posmarowanej masłem blasze. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Pierniczki wyciągamy z piekarnika gdy zaczynają się rumienić.
- Cukier puder ucieramy z białkiem, tak przygotowanym lukrem ozdabiamy zimne pierniczki.
Comments
Apetyczne zdjęcie :).
wspaniałe 😀