Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to danie bardzo uniwersalne, nie znam osoby która nie lubiłaby ruskich pierogów. No może znam kilka osób , które nie lubią ich robić, twierdząc, że za dużo z nimi roboty. Ja lubię je jeść i lepić, w lepieniu pierogów jest coś kojącego:)))

ruskie-pierogi-9

 

Składniki:

ciasto:

  • 400 g mąki + mąka do podsypywania
  • 250 ml bardzo ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól

farsz:

  • 6 ziemniaków
  • 400 g sera białego
  • 2 duże cebule
  • olej
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy

ruskie-pierogi-7

 

Przygotowanie:

  1. ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę lub rozgnieść i odstawić do przestygnięcia. Gdy ziemniaki przestygną dodać sera białego i dokładnie wymieszać.
  2. Cebule obieramy , kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, gdy cebula zacznie się rumienić na ostatnie kilka minut smażenia dodajemy do niej masło. Połowę  cebuli z tłuszczem wrzucamy do farszu i mieszamy.
  3. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, oraz powoli dolewamy wodę  zagniatając ciasto. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na cienki placek, szklanka wykrawamy  koła na pierogi, łyżeczką układamy na nich farsz i zlepiamy. W ten sposób postępujemy z całym ciastem i farszem.
  4. Wodę zagotowujemy , solimy i dodajemy łyżkę oliwy, pierogi wrzucamy na wrzątek. Gdy je wrzucimy , bardzo delikatnie mieszamy, by nie przywarły do dna, gdy wypłyną, gotujemy je jeszcze około 3 minut. Wyciągamy je z wody i podajemy z podsmażoną cebulką.

ruskie-pierogi-8ruskie-pierogi-10

Comments

  1. AA

    Ponieważ ziemniaki mają dużo wody, po przeciśnięciu gorących przez praskę robi się niejadalny ‘glut’. Ziemniaki należy utłuc tłuczkiem i zostawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej do następnego dnia. Całkowicie zmienia to smak pierogów i smakują jak prawdziwe ruskie pierogi, np. z lubelskiego.
    poza tym ser biały, nie powinno być go więcej niż 1/3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *