Pikantna zupka z krewetkami

Tym razem wyszła mocno pikantna, wszystko zależy od “mocy” papryczek. Uwielbiam połączenie trawy cytrynowej, pikantnych papryczek i krewetek:)

pikantna-zupka-z-krewetkami-1

 

Składniki

  • ok 400 g parzonych krewetek
  • 100 g makarony Vermicelli
  • garść suszonych grzybów mun
  • kawałeczek mrożonego łososia do ugotowania wywaru
  • 3 pikantne papryczki chili
  • gałązka trawy cytrynowej
  • łyżka sosu sojowego
  • 1 liść kaffiru
  • kawałek skórki z limonki
  • połówka wyciśniętej limonki
  • garść pokrojonej kolendry ( ja miałam tylko mrożoną), cebulki dymki, bazylii

pikantna-zupka-z-krewetkami-3

Przygotowanie:

Zagotowujemy ok 1 1/2 litra wody, dodajemy kawałeczek łososia ze skórką i skorupki z krewetek, doprawiamy sosem sojowym trawą cytrynową liściem kaffiru i skórką z limonki, gotujemy rybny wywar do zupki prze ok 20 minut. Po tym czasie wyciągamy rybę i skorupki.

W międzyczasie zalewamy wrzątkiem grzyby mun, po 10 minutach odcedzamy je i dodajemy do gotującego się wywaru rybnego. Do zupy dodajemy także pokrojoną , bez pestek pikantną papryczkę chili. Grzyby gotujemy około 10 – 15 minut. Gdy grzyby się ugotują wciskamy sok z limonki, wyciągamy liść kaffiru i trawę cytrynową, oraz dodajemy krewetki by zagrzały się w zupce. Zupę ściągamy z gazu.

Zupkę podajemy z ugotowanym makaronem Vermicelli oraz z kolendrą, bazylią i cebulką dymką. Smacznego:)

pikantna-zupka-z-krewetkami-4

Comments

  1. Reishi

    Podoba mi się ten przepis. Kocham jeść ostre dania (wtedy są tak jakby ciekawsze :))
    Krewetki to już na 100% musi być dobre 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *