Pikantne spaghetti

To jedno z ulubionych dań mojego M, jednak tym razem także mnie smakowało:)

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego (dobrej jakości)
  • ok 300 g makaronu spaghetti
  • ser żółty np. parmezan
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 pikantne papryczki chilli ( ilość uzależniona od upodobań i ostrości papryczek)
  • świeża bazylia, świeży rozmaryn
  • sól, pieprz, pikantna papryczka w proszku

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy bardzo drobno, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i dusimy. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, pikantnymi papryczkami chilli, świeżym rozmarynem i bazylią. Przyprawione mięso dodajemy do duszącej się cebuli. Podsmażamy mięso z cebulą. Następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki, 2 łyżki przecieru pomidorowego i dusimy. Gdy mięso zmięknie dodajemy pokrojony w plasterki lub przeciśnięty przez praskę czosnek, jeśli potrzeba doprawiamy pikantną papryką w proszku i dusimy około 1 minutki.  Sprawdzamy także czy mięso jest dobrze posolone i popieprzone. Można je skosztować, gdy jest jeszcze surowe, jednak lepiej to zrobić gdy jest już uduszone.

Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu. Odcedzamy posypujemy świeża bazylią i polewamy sosem oraz posypujemy startym parmezanem lub innym żółtym serem.

Comments

Leave a Reply to Pusty kociołek Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.