Pizza z burakami i kozim serem

Międzynarodowy dzień pizzy tuż tuż, 9 lutego warto świętować domową pizzą, przynajmniej ja tak lubię najbardziej. Lubię wszystkie bardzo proste warianty, a także te mocno warzywne, lub z jajkiem. Ostatnio zajadam się połączeniem buraka i sera koziego.

Składniki:

ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 ml wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • płaska łyżeczka cukru
  • 2 szczypty soli

dodatki

  • 1 duży ugotowany burak
  • 2 szklanki młodego szpinaku
  • 1/2 szklanki tartego koziego sera
  • 1/3 szklanki tartej mozzarelli
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży rozmaryn
  • oliwa z oliwek
  • sól, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  1. Do letniej wody dodajemy rozdrobnione drożdże, cukier i łyżkę mąki, mieszamy . Tak przygotowany zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Do zaczynu dodajemy mąkę z solą i zagniatamy ciasto. Ciasto drożdżowe lubi być ugniatanie długo( im dłużej tym lepiej). Ciasto wkładamy do dużej miski, przykrywamy ją bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  3. Gdy ciasto rośnie, dusimy na oliwie szpinak, przyprawiamy go solą, ziołami prowansalskimi i czosnkiem jeśli lubimy. Gotujemy do miękkości buraka , równie dobrze możemy użyć buraków które kupimy już ugotowane.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, zagniatamy je jeszcze raz, rozwałkowujemy, smarujemy oliwą i układamy na nim wszystkie składniki: buraki, szpinak ,sery, rozmaryn.
  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i pieczemy przez 15 minut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.