Placki bananowo-jabłkowe z orzechami

jestem fanką wszelakich placuszków.  Sprawdzają się na śniadanie, ale jeszcze bardziej lubię w nich to, że można je zabrać ze sobą wszędzie: do pracy, szkoły czy na spacer. To także przekąska która super sprawdza się przy dziecku. Ta wersja zasmakowała nawet mojemu nieplackowemu mężowi 🙂

Składniki:

  • 1 banan
  • 0,5 jabłka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki zmielonych orzechów ziemnych ( lub mąki arachidowej)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 60 ml mleka sojowego ( lub krowiego)
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Owoce myjemy i obieramy ze skórki. Banana i jabłko rozdrabniamy za pomocą blendera.
  2. Jajka wbijamy do miski roztrzepujemy trzepaczką dodajemy rozdrobnione owoce i mleko, mieszamy.
  3. Do mokrych składników dodajemy wszystkie suche składniki i mieszamy.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną patelnie nakładamy ciasto za pomocą łyżki. Fajna wielkość placuszków powstanie gdy ułożymy go z dwóch łyżek ciasta. Smażymy z dwóch stron.
  5. Placuszki możemy posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne, dzięki bananowi są słodkie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website