Placuszki jabłkowe

Placuszki jabłkowe są niezwykle proste. Nie dodaję do nich proszku do pieczenia , ani cukru gdyż uwielbia je mój 14 miesięczny syn. Nadają się dla dorosłych i dla dzieci. Jeśli bardzo chcemy możemy dodać do nich łyżkę ksylitolu.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 2 jajka
  • 8 łyżek mąki
  • 4 łyżki mleka
  • 1/2 laski wanilii ( lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią)
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych okach.
  2. Do jabłek dodajemy jaja, mąkę i mleko. Z wanilii wydłubujemy ziarenka i także dodajemy do masy na placki.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Placuszki smażymy do momentu aż będą rumiane. Zrzucamy je z patelni na ręcznik papierowy, by odsączyć z nich tłuszcz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.