Placuszki jabłkowe są niezwykle proste. Nie dodaję do nich proszku do pieczenia , ani cukru gdyż uwielbia je mój 14 miesięczny syn. Nadają się dla dorosłych i dla dzieci. Jeśli bardzo chcemy możemy dodać do nich łyżkę ksylitolu.
Składniki:
- 2 średniej wielkości jabłka
- 2 jajka
- 8 łyżek mąki
- 4 łyżki mleka
- 1/2 laski wanilii ( lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią)
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych okach.
- Do jabłek dodajemy jaja, mąkę i mleko. Z wanilii wydłubujemy ziarenka i także dodajemy do masy na placki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Placuszki smażymy do momentu aż będą rumiane. Zrzucamy je z patelni na ręcznik papierowy, by odsączyć z nich tłuszcz.