Podlasie i domowy twaróg

Są na Ziemi miejsca , gdzie czas rozciąga się delikatnie i patrzy z boku na człowieka.  Miejsca w których liczy się każdy oddech, każdy promień słońca , każda sekunda. Miejsca w których mamy czas na Życie, przestrzenie w których zostawiamy kawałek siebie, by kiedyś wrócić i zebrać plon. To bardzo ważne miejsca, zakątki , które przypominają Nam kim jesteśmy. Podlasie przypomniało mi jak bardzo brak mi kontaktu z Naturą w pierwotnym jej rozumieniu, z ziemia, wodą, ogniem. Poczułam głód … 🙂 podlasie-16 Składniki:

  • 3 litry zsiadłego mleka ( takiego od krowy)
  • 3 litry wrzątku
  • gaza

podlasie-20podlasie-4

Na wsi życie płynie swoim rytmem, gdy my jeszcze spaliśmy Radek pojechał po mleko na śniadanie, jak się jednak okazało udało mu się zdobyć 10 l kankę zsiadłego mleka, trzeba się dostosować do rzeczywistości. Wstyd się przyznać nie byliśmy pewni jak się za nią zabrać. Musieliśmy wykonać kilka telefonów zanim powstał Nasz ser. Pomogła ciocia, mama, Nam świtało, ale tylko świtało, nie byliśmy pewni.

podlasie-1podlasie-8

Zebraliśmy piękną śmietanę i odlaliśmy z kanki 3 litry kwaśnego mleka. Mleko zalaliśmy wrzątkiem, przemieszaliśmy i gdy widzieliśmy ze juz się ścięło, przelaliśmy zawartość garnka przez sito z gazą. Odsączyliśmy ser. To była nasz pierwszy samodzielny ser.podlasie-19

Spędziliśmy kilka cudnych dni na łonie natury, pijąc mleko od krowy, dotykając gołymi stopami ziemi, patrząc w nieskończoną zieleń, słuchając galopu koni. Już tęsknię…

podlasie-26podlasie-27

8 Responses to Podlasie i domowy twaróg

  1. Łaa piekne zdjęcia <3 to raz.. dwa ten klimat <3 trzy.. zapragnęlam pojechać na wieś!

  2. Żyjąc w miastach zapędzeni edukacją oraz karierą często zapominamy jak przyjemne mogą być te proste sielankowe klimaty, bardzo fajny post 🙂

  3. Taki serek jest najlepszy. Kiedyś moja babcia robiła taki serek oraz zsiadłe mleko. Nic dodać, nic ująć! Wspaniały 🙂

  4. dzisiaj aby zdobyć prawdziwe mleko, z którego da się zrobić dobry ser, trzeba się trochę najeździć. Mieszkamy we wsi ale co z tego, jak tu nikt już nie trzyma krów! Znajomy znajomej przywozi 3-4 w miesiącu ser i różne cuda z mleka i jak się „kolejka zwalnia” i ktoś akurat nie bierze, to nam się trafia przydział. Smak dzieciństwa wraca na kilka dni do domu…

  5. Tak się składa że akurat mieszkam na Podlasiu a dokładnie w Białymstoku. Gdzie byłaś jeśli można wiedzieć? 😉

  6. szkoda, że teraz tak ciężko znaleźć takie wspaniałe wyroby…

  7. Super zdjęcia. Osobiście próbowałem zrobić coś takiego, ale najprawdopodobniej mleko nie do końca się zsiadło i wyszła pulpa 🙂

  8. twaróg najlepszy ze szczypiorkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *