Bardzo lubię tajskie inspiracje na talerzu. Oto dowód mojej miłości 🙂
Składniki:
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 250 g makaronu udon
- 250 g pieczarek
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 1/2 papryki ( czerwonej lub żółtej)
- 3 czerwone papryczki chili z zalewy
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki suszonych podgrzybków
- ok 6 łyżek sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1/2 liścia kafiru
- 1 łyżeczka tartej trawy cytrynowej lub 1 gałązka
- 3 łyżki szczypiorku
Przygotowanie:
Mieszamy 4 łyżki sosu sojowego z 2 łyżkami sosu rybnego, pokrojoną papryczką chili, trawą cytrynową, liściem kafiru, suszonymi grzybami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Tak przygotowaną marynatą nacieramy pokrojone w paski polędwiczki wieprzowe. Polędwicę zostawiamy w marynacie na ok 1 godzinę.
Obieramy i kroimy w krążki cebulę wrzucamy na patelnie z oliwą i dusimy jeśli trzeba dodajemy w międzyczasie wody. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w słupki paprykę i dusimy kilka minut, nie mogą się jednak rozgotować. Patelnię ściągamy z gazu, warzywa zrzucamy na talerz.
Pieczarki kroimy w plastry i dusimy na oliwie , przyprawiając dwoma łyżkami sosu sojowego, także nie mogą się dusić zbyt długo. Zrzucamy je na talerz. Na koniec podsmażamy cukinię, aby była chrupiąca dusimy ja dosłownie 3 minutki na oliwie. Wszystkie uduszone warzywa mieszamy.
Na koniec smażymy polędwicę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na nią wrzucamy pokrojoną papryczkę chili. Polędwiczki obsmażamy poi półtorej minutki z każdej strony ,aby pozostały miękkie. Dodajemy je do warzyw. Aby polędwiczki się usmażyły a nie udusiły , nie można smażyć zbyt dużej ilości mięsa naraz, najlepiej podzielić je na 3 tury. Polędwiczki podajemy z makaronem udon, posypane szczypiorkiem.
Comments
Mmmmmm, pyszności! Też uwielbiam taką kuchnię.
Uwielbiam tajską kuchnię…a takie danie nie jest aż tak trudne do zrobienia :)…zwłaszcza że lubię testować nowe przepisy w kuchni 🙂
Właśnie zrobiłam i wyszło wyśmienicie! Palce lizać! ;P Dziękuję:))))