Polędwiczki wieprzowe po tajsku

Bardzo lubię tajskie inspiracje na talerzu. Oto dowód mojej miłości 🙂

Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej
  • 250 g makaronu udon
  • 250 g pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki ( czerwonej lub żółtej)
  • 3 czerwone papryczki chili z zalewy
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki suszonych podgrzybków
  • ok 6 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1/2 liścia kafiru
  • 1 łyżeczka tartej trawy cytrynowej lub 1 gałązka
  • 3 łyżki szczypiorku

Przygotowanie:

Mieszamy 4 łyżki sosu sojowego z 2 łyżkami sosu rybnego, pokrojoną papryczką chili, trawą cytrynową, liściem kafiru, suszonymi grzybami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Tak przygotowaną marynatą nacieramy pokrojone w paski polędwiczki wieprzowe. Polędwicę zostawiamy w marynacie na ok 1 godzinę.

Obieramy i kroimy w krążki cebulę wrzucamy na patelnie z oliwą i dusimy jeśli trzeba dodajemy w międzyczasie wody. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w słupki paprykę i dusimy kilka minut, nie mogą się jednak rozgotować. Patelnię ściągamy z gazu, warzywa zrzucamy na talerz.

Pieczarki kroimy w plastry i dusimy na oliwie , przyprawiając dwoma łyżkami sosu sojowego, także nie mogą się dusić zbyt długo. Zrzucamy je na talerz. Na koniec podsmażamy cukinię, aby była chrupiąca dusimy ja dosłownie 3 minutki na oliwie. Wszystkie uduszone warzywa mieszamy.

Na koniec smażymy polędwicę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na nią wrzucamy pokrojoną papryczkę chili. Polędwiczki obsmażamy poi półtorej minutki z każdej strony ,aby pozostały miękkie. Dodajemy je do warzyw. Aby polędwiczki się usmażyły a nie udusiły , nie można smażyć zbyt dużej ilości mięsa naraz, najlepiej podzielić je na 3 tury. Polędwiczki podajemy z makaronem udon, posypane szczypiorkiem.

Comments

  1. Mateusz

    Uwielbiam tajską kuchnię…a takie danie nie jest aż tak trudne do zrobienia :)…zwłaszcza że lubię testować nowe przepisy w kuchni 🙂

Leave a Reply to Mateusz Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.