pomidory faszerowane mięsem mielonym z pikantną papryczką

Pomidorki faszerowane wyszły pyszne, jednak chyba zbyt długo je  zapiekałam i były bardzo delikatne. Dzięki temu jednak rozpływały się w ustach:)

Składniki:

  • 3 duże pomidory
  • 250 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • kilka łyżek bułki tartej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli lub inna pikantna papryczka
  • tymianek, sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Do mięsa mielonego wbijamy jajko i wsypujemy ok. 2 łyżek bułki tartej. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę, pikantną papryczkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Przyprawione mięso wrzucamy na rozgrzana patelnię z olejem i smażymy około 8 minut.

Z pomidorów odkrajmy czapeczki i wyciągamy miąższ. Miąższ kroimy i dodajemy do mięsa.  Pomidory solimy i pieprzymy od wewnątrz, można dodać także do nich troszkę czosnku. Wcześniej przygotowany farsz wkładamy do pomidorów.

Pomidorki wkładamy do żaroodpornego naczynia na dno naczynia nalewamy troszkę oliwy i wody.  Oliwę przyprawiamy czosnkiem i tymiankiem. Pieczemy w piekarniku około 15- 20 minut w 180 stopniach.

Można podawać z sosem czosnkowym:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *