To bardzo prosta zupa, ale właśnie na nią czeka moja rodzina kiedy myśli o jesieni. W tym roku trochę przesadziłam z pieprzem, ale i tak smakowało:)
Składniki:
- 1/2 kg grzybów (np. podgrzybków lub mieszanych)
- 2 cebule średniej wielkości
- 5 ziemniaków
- 100 g makaronu łazanki ( lub mniej, w zależności od upodobań)
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, sos sojowy ciemny
Przygotowanie:
Oczyszczamy grzyby bardzo dokładnie, kroimy na dość cienkie plasterki. Kapelusiki z mniejszych grzybków zostawiamy niepokrojone. Obieramy i kropimy cebule, wrzucamy na patelnie i dusimy z solą około 10 minut. Jeśli potrzeba w międzyczasie dolewamy wody, cebula nie może się zrumienić. Po tym czasie dorzucamy do cebuli grzyby i dusimy także około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.
W garnku gotujemy około 2 litrów wody, wrzucamy do niej podduszone grzybki, gdy woda z grzybami zacznie wrzeć dodajemy drobno pokrojone ziemniaki. Gdy ziemniaki się ugotują, wrzucamy do garnka makaron łazanki i gotujemy , ok 5 minut. Zupę doprawiamy do smaku i dodajemy na koniec 2 łyżki masła. Podajemy z pietruszką i/lub ze śmietaną. Osobiście wolę tę zupę bez śmietany. Smacznego:)
Comments
prosta i pyszna
Brzmi smakowicie!
🙂
właśnie gotuję…
ależ pachnie, jestem pewna że będzie smakowita 🙂
… następnym razem zamienię ziemniaka na kaszę gryczaną …
Author
Mam nadzieję że smakowało:)
Mnie zupa grzybowa zawsze kojarzy się z Wigilią 😀 (zastępuje barszcz z uszkami, gdyż nikt go nie lubi 😉 ) I zawsze kojarzę, że mama (nawet w jesień) gotuje grzybową z grzybów suszonych 🙂
ten przepis jest super 🙂
polecam wszystkim smakoszom grzybowej … mniam mniam
Mój tata zadzwonił, ze nadjeżdża z dostawą grzybów wiec zaraz zabieram się za ponowne gotowania 🙂
Zapomniałam wspomnieć o fotkach – rewelacja!!!