Pyszna babka cytrynowa

Ta babka pochodzi ze starego, malutkiego zeszyciku z przepisami mojej mamy. Zeszyt jest stary jak świat, widnieją w nim rysunki  przedstawiające głowonogi  rysowane przeze mnie i siostrę, gdy byłam mała uwielbiałam do niego zaglądać, chyba nadal lubię:)

Pyszna-babka-cytrynowa-5

Składniki:

  • 300 g margaryny
  • 300 g cukru
  • 300 g maki
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 2 cytryn
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka masła do posmarowania formy

Pyszna-babka-cytrynowa-1

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od ucierania margaryny z cukrem po ok 5 minutach dodajemy do masy 5 żółtek i nadal ucieramy do uzyskania gładkiej masy.
  2. Cytryny wrzucamy do miseczki z wrzątkiem, ich skórkę szorujemy szczoteczką. Skórkę jednej z nich ścieramy na tarce o małych okach.  Skórkę i sok z jednej cytryny dodajemy do ciasta i nadal miksujemy.
  3. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy cytrynowej , miksujemy na małych obrotach miksera.
  4. Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy je do reszty ciasta i delikatnie mieszamy ( można mikserem na malutkich obrotach).
  5. Formę ( ja użyłam takiej do babki, ale można użyć tortownicy o średnicy 24 cm) smarujemy masłem. Wylewamy do niej ciasto i pieczmy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Aby być pewnym , że ciasto jest upieczone możemy sprawdzić je drewnianym patyczkiem. Wkładamy drewniany patyczek w ciasto, wyciągamy i sprawdzamy czy przykleiło się do niego wilgotne ciasto, jeśli patyczek jest suchy ciasto jest gotowe.
  6. Sok z drugiej cytryny miksujemy ze szklanka cukru pudru, tak powstałym lukrem polewamy ciasto po przestygnięciu.

Pyszna-babka-cytrynowa-3

Comments

  1. Marta

    Babkę piekłam już 3 razy i jest fantastyczna!!! Prosta, szybka a piekłam z pomocą 2,5-latka:))) W środku wilgotna z nutą cytrynową. Znika od razu!. Polecam!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *