Pyszne tiramisu z migdałami

Dzisiejszym wyjątkowym, bo walentynkowym wpisem rozpoczynamy nową współpracę. Jestem bardzo podekscytowana +Foto i Zgotowani przedstawiają pierwszy wspólny film. Tu zdradzę, że jako +Foto film kręciła moja siostra. Fajnie mieć fajną i zdolną siostrę, w tym miejscu dziękuję, dziękuję i jeszcze raz dziękuję za zaangażowanie:) Zapraszam do oglądania, gotowania i kosztowania wszystkie Walentynki , które dzisiaj Mnie tutaj odwiedzą:)

strona +foto
Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 125 g serka philadelphia
  • 300 ml śmietany 30%
  • ok 180 g biszkoptów
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki kawy
  • 50 ml amaretto
  • 25 g migdałów
  • 1/2 kostki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki gorzkiego kakao

pyszne-tiramisu-z-migdalami

 

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie tiramisu rozpoczynamy od zrobienia bardzo mocnej kawy, 3,4 łyżeczki kawy zalewamy 200 ml wrzątku. Kawę odstawiamy do ostygnięcia. 
  2. Następnie śmietanę ubijamy na sztywno, dodając sukcesywnie w trakcie ubijania cukier puder. Gdy śmietana będzie już sztywna  dodajemy do niej serek mascarpone i serek philadelphia i dokłądnie mieszamy.
  3. Gdy kawa przestygnie dodajemy do niej 50 ml amaretto.
  4. Każdy biszkopt moczymy w kawie z amaretto i układamy na dnie naczynia, gdy powstanie taka warstwa  przekładamy ją masą ze śmietany i serków, czynność powtarzamy.
  5. Gorzką czekoladę kruszymy, posypujemy nią deser z wierzchu, podobnie migdałami i kakao. Tiramisu odstawiamy na kilka godzin do lodówki:)

pyszne-tiramisu-z-migdalami-1

 

Według mnie dobre tiramisu nie może być zbyt słodkie, to wyszło genialne:)

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.