Pyszny pstrąg pieczony

Zdecydowanie bardzo lubię pstrąga , szczególnie w tej prostej postaci. Przygotowałam go w piekarniku bez folii, nadaje się  także na grilla tradycyjnego i elektrycznego, wtedy jednak lepiej zapakować go w folię, żeby nie wysechł. Był tak pyszny ,że nawet nie pomyślałam o dodatkach, jeśli ktoś potrzebuje dodatków, można go podawać ryżem, lub pieczonymi ziemniaczkami.
pstrag-pieczony

 

Składniki:

  • 2 pstrągi tęczowe ( razem ważyły ok 600 g)
  • 1 duża cytryna
  • 5 łyżek masła
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 suszone pomidory z zalewy
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek
  • tymianek, sól

pstrag-pieczony-6pstrag-pieczony-4

 

Przygotowanie:

  1. Wypatroszoną i pozbawioną łusek rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie solimy, skrapiamy cytryną i posypujemy tymiankiem. W ten sposób przygotowaną pozostawiamy na najmniej 30 minut w lodówce.
  2. Rybę układamy w posmarowanym oliwą naczyniu do pieczenia. 2 ząbki czosnku obieramy, resztę rozbijamy i układamy ze skórką w naczyniu do pieczenia. Jeden z ząbków przeciskamy przez praskę drugi kroimy w plasterki. Czosnkiem przeciśniętym przez praskę smarujemy wnętrze ryby. Do wnętrza ryby dodajemy także suszonego pomidora, bazylię i kawałek cytryny ze skórką, oraz po łyżce masła. Na wierzchu rybki układamy plasterki czosnku, rybę skrapiamy cytryną i układamy n niej po łyżce masła.
  3. Ponownie skrapiamy rybę, a resztę cytryny układamy w naczyniu żaroodpornym.  Rybę zapiekamy w temperaturze 230 stopni przez 25 minut. W trakcie pieczenia kilka razy polewamy ją masłem z dna formy.

pstrag-pieczony-5

Comments

  1. Qchenne-inspiracje, Małgosia

    Skórka jak się fajnie przypiekła. Ależ mi ochoty narobiłaś 🙂 Pozdrawiam,

Leave a Reply to Brenia Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.