Zdecydowanie bardzo lubię pstrąga , szczególnie w tej prostej postaci. Przygotowałam go w piekarniku bez folii, nadaje się także na grilla tradycyjnego i elektrycznego, wtedy jednak lepiej zapakować go w folię, żeby nie wysechł. Był tak pyszny ,że nawet nie pomyślałam o dodatkach, jeśli ktoś potrzebuje dodatków, można go podawać ryżem, lub pieczonymi ziemniaczkami.
Składniki:
- 2 pstrągi tęczowe ( razem ważyły ok 600 g)
- 1 duża cytryna
- 5 łyżek masła
- 5 ząbków czosnku
- 2 suszone pomidory z zalewy
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- tymianek, sól
Przygotowanie:
- Wypatroszoną i pozbawioną łusek rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie solimy, skrapiamy cytryną i posypujemy tymiankiem. W ten sposób przygotowaną pozostawiamy na najmniej 30 minut w lodówce.
- Rybę układamy w posmarowanym oliwą naczyniu do pieczenia. 2 ząbki czosnku obieramy, resztę rozbijamy i układamy ze skórką w naczyniu do pieczenia. Jeden z ząbków przeciskamy przez praskę drugi kroimy w plasterki. Czosnkiem przeciśniętym przez praskę smarujemy wnętrze ryby. Do wnętrza ryby dodajemy także suszonego pomidora, bazylię i kawałek cytryny ze skórką, oraz po łyżce masła. Na wierzchu rybki układamy plasterki czosnku, rybę skrapiamy cytryną i układamy n niej po łyżce masła.
- Ponownie skrapiamy rybę, a resztę cytryny układamy w naczyniu żaroodpornym. Rybę zapiekamy w temperaturze 230 stopni przez 25 minut. W trakcie pieczenia kilka razy polewamy ją masłem z dna formy.
Comments
Rewelacja, uwielbiam takiego pstrąga!
Skórka jak się fajnie przypiekła. Ależ mi ochoty narobiłaś 🙂 Pozdrawiam,
świetny przepis 😉
Prawdziwie fantastyczna ryba, fotki genialne!!
dziękujemy za zdjęcie!