Nie chcę być monotematyczna ale quesadillas sprawdza się latem idealnie, nie chcę także wyjść na leniwą ale nie potrafię w tych 30 stopniowych upałach siedzieć godzinami w kuchni. Tym razem quesadillas w wersji w której może stanowić szybki obiad lub kolację o każdej porze roku.
Składniki dla 1 osoby:
- 1 pojedynczą pierś kurczaka
- 2 placki tortilli
- 1 mały pomidor
- 1/2 małej papryki
- 1 kula sera mozzarella
- 2 pieczarki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pikantna papryka w proszku
- oliwa oliwek
- świeże zioła
Przygotowanie:
- Kurczaka przyprawiamy czosnkiem, solą i pikantną papryką w proszku, wkrawamy do niego pieczarki. Drobno pokrojonego kurczaka z pieczarkami podsmażamy na oliwie prze kilka minut.
- Pomidora, paprykę i mozzarellę kroimy w drobną kostkę.
- Na patelnię wylewamy oliwę, układamy na niej jeden placek tortilli a na nim warzywa i usmażonego kurczaka. Całość przykrywamy drugim plackiem tortilli.
- Quesadillas smażymy do zarumienienia z dwóch stron. Proponuję podać ją z sosem czosnkowym i świeżymi ziołami.
Comments
Pysznie! U mnie ostatnio też była quesadilla z kurczakiem i pieczarkami 🙂
Pierwsza odsłona nowego stołu 😀