Quiche caprese

Od jakiegoś czasu myślałam o tym Quiche i się nie zawiodłam, jedynie półkruche ciasto przywarło mi trochę do formy, trzeba ją jednak wcześniej posmarować masłem i wysypać bułka tartą. Polecam wszystkim, którzy kochają caprese, to bardzo fajna zimowa wersja tej sałatki.

quiche-caprese-2

Składniki:

  •  200 g krupczatki
  • 150 g maki pszennej tortowej
  • 175 g masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 300 ml śmietany
  • 2 jajka
  • 60 ml mleka
  • 2 pomidory
  • 2 kulki sera mozzarella
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • bułka tarta i masło do wysmarowania formy

quiche-caprese-6

quiche-caprese-5

Przygotowanie:

  1. Mąki łączymy, dodajemy szczyptę soli i dodajemy masło. Zacieramy masło z mąką, następnie dodajemy śmietanę i wodę, szybko zagniatamy ciasto. Pakujemy je w folię i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
  2. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą a ciasto  wykładamy do formy do pieczenia tart. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, i obciążamy je, moim obciążnikiem są sztućce.
  3. Ciasto pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni, ściągamy obciążenie i pieczemy je kolejnych 15 minut.
  4. Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich śmietanę, masę solimy, pieprzymy oraz dodajemy do niej posiekaną świeżą bazylię.
  5. Na podpieczonym spodzie układamy pokrojoną w plasterki mozzarelle, zalewamy ją śmietanowo-jajeczną masą, a na wierzchu układamy pomidory.
  6. Quiche ponownie zapiekamy przez ok 25 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy ze świeżą bazylią.

quiche-caprese-8

Comments

  1. Gosia Z

    Sliczne zdjęcia! Quiche za mmą chodzi od dawna, ale jakoś wciąż się kończy na tarcie na słodko 😉

  2. Masa

    To fakt, fotki są bardzo piękne! Dobra jakość i równie dobre przepisy! Zróżnicowana dieta to solidny fundament dla zdrowego i długiego życia!

  3. goga

    Wygląda przepysznie, aż ślinka leci, ja dziś też robię tylko z pomidorami, papryką, kozim serem i kindziukiem(,kuchnia lidla,), zapowiada się równie pysznie 🙂

    1. Post
      Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.