Quiche z cebulą i boczkiem (Quiche lorraine)

To zdecydowanie męska wersja quiche, jestem jednak przekonana, że płci pięknej także zasmakuje. Dobre na zimno i ciepło, doskonałe na przyjęcia.

quiche-z-cebula-i-boczkiem-5

 

Składniki:

ciasto

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 5-6 łyżek śmietany (18%)
  • gałązka rozmarynu
  • szczypta soli

farsz

  • 5 cebul średniej wielkości
  • 300 g boczku wędzonego
  • ok 150 ml śmietany 18%
  • ok 100-150 ml mleka
  • 150 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, rozmaryn do ozdobienia

quiche-z-cebula-i-boczkiem-6

Przygotowanie:

Zagniatamy ciasto z mąki, masła i śmietany, do smaku dodajemy sól i pokrojony rozmaryn. Gdy ciasto będzie gładkie i dobrze zagniecione , rozwałkowujemy je i wykładamy w formie do pieczenia tarty. Nakłuwamy je widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 15 minut. Proporcja ciasta jest przewidziana na formę średnicy około 30 cm, została mi jednak małą garstka ciasta. Gdy tak się stanie warto upiec ją w malutkiej foremce i zrobić tarteletkę.

Aby przygotować farsz obieramy, kroimy i dusimy cebulę na maśle. Jeśli potrzeba podlewamy cebulę wodą, cebula nie może się przypalić ani przyrumienić, jedynie udusić. Po kilku minutach dodajemy do cebuli boczek. Gdy farsz zmięknie wypełniamy nim spód tarty. W miseczce roztrzepujemy jajka dodajemy śmietany i mleka, solimy i pieprzymy, oraz dokładnie mieszamy i zalewamy tartę. Całość pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

quiche-z-cebula-i-boczkiem-4

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *