Quiche z pieczarkami i szynką szwarcwaldzką

Quiche na słono sprawdza się w wielu sytuacjach, więc bardzo lubię je piec, a także pałaszować. Tym razem sprawdziło się na naszym cotygodniowym treningu. Wiosna nas nie rozpieszcza, trzeba się zatem jakoś wspomagać przy sportach outdoorowych by przetrwać te deszcze i temperatury:)

quiche-z-pieczarkami-i-szynka-szwarcwaldzka-3

Składniki:

ciasto

  • 200 g maki pszennej
  • 150 g maki krupczatki
  • 175 g masła
  • 3 łyżki śmietany np. 18 %
  • 3 łyżki zimnej wody
  • zioła prowansalskie i tymianek suszony

farsz

  • 500 g pieczarek
  • 120 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 300 g śmietany 180 %
  • 60 ml mleka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz,
  • świeża bazylia

quiche-z-pieczarkami-i-szynka-szwarcwaldzka-6

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną i krupczatkę mieszamy ze sobą i solimy, dodajemy masło i szybko zacieramy palcami. Do ciasta dodajemy śmietanę i wodę oraz zioła i szybko zagniatamy ciast. Rozwałkowujemy je i umieszczamy w formie do pieczenia tart. Spód nakłuwamy i wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.
  2. Spód Quiche przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy ja używam do tego sztućców. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, po tym czasie usuwamy obciążenie i zapiekamy ponownie przez 15 minut.
  3. Pieczarki myjemy i podsmażamy na oliwie, przyprawiamy sola i pieprzem. Szynkę szwarcwaldzka kroimy w paski i także podsmażamy dosłownie 2 minutki.
  4. Jajka roztrzepujemy dodajemy śmietanę i mleko , wszystko mieszamy. Masę jajeczno-śmietanową doprawiamy sola pieprzem oraz świeżą bazylią.
  5. Na podpieczonym spodzie układamy pieczarki, mozzarellę i zalewamy to masą śmietanowo-jajeczną na wierzchu układamy szynkę szwarcwaldzką. Wszystko ponownie zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni( masa jajeczna powinna się ściąć).

quiche-z-pieczarkami-i-szynka-szwarcwaldzka-4

Comments

  1. Piotr

    Wygląda przepysznie. A próbowałaś to zrobić w piecu kaflowym?
    Ponoć rożne rodzaje ciast chlebowych lepiej smakują

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.