Ryż na mleku z jabłkami i powidłem śliwkowym

Jak wcześniej wspominałam ilość jabłek jaką obdarowała nas jedna, dość mała jabłonka trochę nas zaskoczyła. Trzeba zatem z nich korzystać. Wspaniale jest mieć swoje owoce, tak zdecydowanie chciałabym mieć więcej swoich warzyw i owoców! Może kiedyś … a tymczasem ryż na mleku z naszymi jabłkami i śliwkami.

ryz-na-mleku-z-jablkami-i-powidlem-sliwkowym-4

Składniki:

  • 4 nieduże jabłka
  • 1 szklanka ryżu ( ja użyłam jaśminowego)
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżek powidła śliwkowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyzki soku z cytryny
  • wanilia lub cukier wanilinowy
  • cynamon ( opcjonalnie)

ryz-na-mleku-z-jablkami-i-powidlem-sliwkowym-5ryz-na-mleku-z-jablkami-i-powidlem-sliwkowym-6

Przygotowanie:

  1. Ryż płuczemy , przesypujemy do garnka i zalewamy mlekiem, gotujemy na małym ogniu ok 15 minut, aż będzie miękki, dodajemy wanilię lub cukier wanilinowy. Pod koniec gotowania słodzimy go 2 łyżkami cukru pudru. 
  2. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych okach , polewamy je sokiem z cytryny i podsmażamy kilka minut na patelni. Do jabłek możemy, lecz nie musimy dodać cynamon.
  3. Gdy ryż będzie już ugotowany na dnie naczynia żaroodpornego układamy jego połowę , na nim starte jabłka i powidło śliwkowe, a na wierzchu znowu ryż. Na ryżu kładziemy 2 łyżki masła.
  4. Całość zapiekamy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika, prószymy 1 lub 2 łyżkami cukru pudru.

ryz-na-mleku-z-jablkami-i-powidlem-sliwkowym-8

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *