sałatka z białą fasolą

To kolejna bardzo szybka sałatka. Już trochę bardziej jesienna dzięki fasoli. Fasolę można ugotować samemu, lub użyć fasoli z puszki.

Składniki:

  • główka sałaty lodowej
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mały ogórek
  • 1 puszka białej fasolki
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
  • 5 łyżek drobno pokrojonej pietruszki
  • sól, pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Sałatę myjemy i kroimy i wrzucamy do miski. Pomidorki koktajlowe i ogórki także myjemy. Pomidorki przekrajamy na pół, a ogórki kroimy w plastry, ogórków nie obieramy.

Fasolę z puszki dokładnie płuczemy i przekładamy do osobnej miseczki. Dolewamy do niej oliwę około 5 łyżek , może być nieco więcej, solimy i pieprzymy. Do fasolki z oliwą dodajemy także drobno pokrojony szczypiorek i pietruszkę . Fasolkę z oliwą i przyprawami przekładamy do reszty warzyw i mieszamy. Można dodać do niej także startą marchew.

To bardzo fajna sałatka dla wszystkich fanów fasoli oraz wegetarian.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *