Zieleń zaczyna być tematem numer jeden, za oknem drzewa puszczają pąki, na balkonie kiełkują zioła, mimo deszczu a może właśnie dzięki temu , że jest coraz cieplejszy czuć wiosnę. Miałam straszną ochotę na taką bardzo zieloną sałatkę, oto i ona:)
Składniki:
- 1/2 brokułu
- 1 mała cukinia
- 60 g roszponki
- 1/2 dużego ogórka zielonego
- 50 g orzechów ziemnych
- 100 g sera z przerostem niebieskiej pleśni
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sok z 1/3 cytryny
- 3 łyżeczki miodu
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, wycieramy lub zostawiamy do przeschnięcia.
- Brokuł tniemy na male kawałki, i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Brokuł może się troszkę przyrumienić, ma być al dente.
- Cukinię także podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju rzepakowego, przez kilka minut, cukinia także ma być al dente.
- Orzechy ziemne obieramy z łupinek i prażymy na suchej patelni.
- Aby przygotować sos , łączymy sok z cytryny, oliwę i miód, sos solimy i pieprzymy i mieszamy.
- Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- W dużej misce mieszamy roszponkę, usmażone brokuły i cukinie, ogórka, prażone orzechy oraz ser pleśniowy, całość polewamy sosem miodowo cytrynowym.
Comments
bardzo mi się podoba!
Sałatka super wiosenna zdrowa z brokułami które uwielbiam bardzo smakowicie wygląda . Na pewno skorzystam z przepisu.