Sernik waniliowy na fruktozie

Do serników dorastałam bardzo długo, bo ja z tych co zawsze wybiorą makowiec, drożdżówkę z makiem, a nawet chleb z makiem. Coś się jednak pozmieniało i coraz częściej potrafię docenić dobry sernik, a ten wyszedł bardzo dobry 🙂

Składniki:

ciasto

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 175 g masła
  • 1 żółtko
  • 1-3 łyżki śmietany 18 %
  • szczypta soli

nadzienie serowe

  •  1 kg sera mielonego na sernik
  • 150 g ksylitolu
  • 2 budynie waniliowe z prawdziwą wanilią
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 jajka

Przygotowanie:

  1. Mąki mieszamy ze sobą w misce dodajemy szczyptę soli i wkrajamy do mąki zimne masło. Szybko zagniatamy palcami (im szybciej zagnieciemy kruche ciasto tym lepiej). Do ciasta dodajemy zimne żółtka oraz zimną śmietanę, zagniatamy. Jeśli ciasto potrzebuje dodajemy do niego łyżkę zimnej wody. Z ciasta robimy kulkę owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  2. Po 30 minutach rozwałkowujemy ciasto i układamy je w formie do tarty, nakłuwamy je widelcem i przykrywamy papierem, obciążamy ( ja obciążam ciasto kruche sztućcami).Obciążone ciasto pieczemy przez 15 minut, następnie ściągamy obciążenie i podpiekamy jeszcze 10 minut, wszystko w temperaturze 180 stopni.
  3. Gdy ciasto siedzi w piekarniku przygotowujemy serowy farsz.
  4. W dużej misce miksujemy mielony ser z ksylitolem, budyniami i cukrem z wanilią, gdy składniki połączą się dodajemy jajka i także mieszamy za pomocą miksera.
  5.  Serowe nadzienie układamy na podpieczonym cieście i pieczemy całość jeszcze 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *