Soczewica z kaszą jaglaną i fasolką szparagową

Niech będzie szybko i zdrowo, pomyślałam sobie i chwyciłam za kaszę jaglaną i soczewicę , do tego jeszcze tylko fasolka szparagowa z własnej balkonowej hodowli. W ten sposób powstał prosty letni i wegetariański obiad.

soczewica-z-kasza-jaglana-i-fasolka-szparagowa-5

Składniki:

  • 250 g soczewicy zielonej
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 400 g fasolki szparagowej
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz kolorowy
  • bazylia

soczewica-z-kasza-jaglana-i-fasolka-szparagowa-2soczewica-z-kasza-jaglana-i-fasolka-szparagowa-3

Przygotowanie:

  1. Kasze jaglaną wsypujemy do garnka w którym będziemy ja gotować i płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie. Następnie zalewamy ją 2 i 1/2 szklanki zimnej wody, solimy doprowadzamy do wrzenia. Od momentu gdy woda zawrze kasza powinna gotować się ok 12 minut.
  2. W osolonej wodzie gotujemy także fasolkę szparagową, do miękkości, mnie zajęło to około 25 minut.
  3. W osobnym garnku gotujemy także soczewice , przez około 30 minut. odcedzamy ja i do jeszcze ciepłej dodajemy masło.
  4. Łączymy Kasze z soczewicą i fasolką szparagową , solimy i pieprzymy do smaku. Na wierzchu układamy bazylię.

soczewica-z-kasza-jaglana-i-fasolka-szparagowa-8

Comments

  1. Joasia

    Bardzo interesujący przepis. Danie prezentuje się rewelacyjnie, ale jeszcze go nie przyrządzałam. Mam nadzieję, że w najbliższych dniach zdecyduje się na nie. Na pewno pozwolę sobie opublikować informacje i wrażenia po posiłku mojego męża 🙂

  2. Ecocomfort

    Takiego dania jeszcze nie próbowałem ,na pewno jest zdrowe i połączenie tych produktów sądząc już po samym wyglądzie musi być smaczne.Bardzo chętnie skorzystam z takiego przepisu.

  3. Aleja Kwiatowa

    Szkoda, że mam problemy ze wzdęciami – uwielbiam fasolkę szparagową, bób i groch, niestety to są warzywa zakazane dla mnie przez co bardzo cierpię. Soczewicy nigdy nie próbowałam , ale połaczenie jest rewelacyjne.

  4. Grzegorz

    Fasolka szparagowa – idealne połączenie. Przepis wykonany, dane wyszło bardzo fajnie. Ja delikatnie doprawiam wszystko chilli cayene. Dodaje nieco czerwonego koloru oraz trochę pikantności.

  5. aneczka

    Wszystkie składniki które uwielbiam. Takiej kombinacji jeszcze nie próbowałam za to wiem już co jutro zrobić na obiad. Nie mogę się doczekać mniam 😉

  6. Patryk

    W sumie nie lubię kaszy, jednak z fasolką szparagową jej jeszcze nie próbowałem. Przygotuję z ciekawości. Ciekawe, czy w takiej formie zasmakuje mi kasza.

  7. Marta

    Jestem wielką fanką zdrowej żywności, tego przepisu jeszcze nie znałam, ale na pewno przetestuję, bo brzmi i wygląda smakowicie.

Leave a Reply to Grzegorz Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.