Spaghetti carbonara z pieczarkami

Są dania które nie wyglądają spektakularnie ( tutaj Carbonara wpisuje się idealnie), jednak ich smak wiele wynagradza. Nie zawsze zatem warto sądzić dania po okładce, nauczyłam się tego już dość dawno temu, nieufnie spoglądając na mule, które dopóki  się ich nie posmakuje wyglądem odstraszają. Staram się od tamtej pory być otwartą na nowe smaki i doświadczenia, chociaż gdy oglądałam  jakiś program kulinarny, w  którym przyrządzali gotowane jaja z kaczymi płodami ( tzw. Balut), ciężko było m zaufać kucharzowi 🙂

spaghetti-carbonara-z-pieczarkami-3

Składniki:

  • 200 g makaronu na spaghetti
  • 100 g boczku
  • 200 g pieczarek
  • 1 szklanka śmietany 30 %
  • 3 żółtka
  • sól, pieprz
  • pietruszka
  • oliwa z oliwek do makaronu

spaghetti-carbonara-z-pieczarkami-6spaghetti-carbonara-z-pieczarkami-1

Przygotowanie:

  1. Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. 
  2. Boczek kroimy w drobne słupki i rumienimy na patelni. Gdy boczek się przyrumieni zrzucamy go z patelni , a na niej dusimy około 5 minut pokrojone pieczarki, po tym czasie do pieczarek dodajemy boczek.
  3. Śmietanę miksujemy z żółtkami startym serem, masę solimy.
  4. Śmietanę z żółtkami dodajemy do boczku z pieczarkami i gotujemy na malutkim ogniu aż sos zacznie gęstnieć.
  5. Gorący makaron przekładamy do sosu i podajemy natychmiast na stół. Danie można posypać pietruszką lub szczypiorkiem.

spaghetti-carbonara-z-pieczarkami-8

Comments

  1. Zachwycona

    Świetne! Uwielbiam twoje przepisy, korzystam z nich reguralnie. Carbonara pyszna. Robiłam i sama polecam.

Leave a Reply to Zachwycona Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.