Spaghetti z cheddarem, brokułami i szynką szwarcwaldzką

Tak mi jakoś  do podświadomości weszły słowa ze brokuły zdrowe, że nie potrafiłam ich ominąć na półce sklepowej. Poddałam je dość krótkiej obróbce termicznej i dodałam kilka innych składników by było jeszcze pyszniej. W tej potrawie ważne jest by nie gotować brokułów a jedynie je chwile podsmażyć na oliwie, nabierają wtedy wyjątkowego orzechowego smaku:)

spaghetti-z-cheddarem,-brokulami-i-szynka-szwarcwaldzka-3

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 1 mały brokuł
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 70 g sera cheddar
  • 400 ml śmietany 18 %
  • oliwa z oliwek
  • sól, kolorowy pieprz

spaghetti-z-cheddarem,-brokulami-i-szynka-szwarcwaldzka-7

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek, gotujemy tak by był al dente.
  2. Na suchej patelni podsmażamy pokrojoną szynkę szwarcwaldzką, następnie patelnie myjemy i wycieramy.
  3. Na czysta patelnie wylewamy łyżkę oliwy, na oliwie podsmażamy surowe brokuły, smażymy je około 3-4 minut,do momentu aż zaczną się delikatnie rumienić. Ściągamy je z patelni.
  4. Ponownie na patelnie wylewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pokruszony cheddar, solimy oraz pieprzymy kolorowym pieprzem.
  5. Makaron, brokuły i szynkę szwarcwaldzka mieszamy, wszystko polewamy sosem serowym.

spaghetti-z-cheddarem,-brokulami-i-szynka-szwarcwaldzka-5

11 Responses to Spaghetti z cheddarem, brokułami i szynką szwarcwaldzką

  1. muszę wypróbować tak zrobione spaghetti, zawsze dodawałam zwykłą szynkę, no i nie brokuły

  2. Brzmi pysznie, na pewno wypróbuję!

    P.S. Chyba do listy składników wkradł się mały błąd… (;

  3. Już mi ślinka leci 😀 Podoba mi się sposób na brokuły, muszę spróbować, bo bardzo nie lubię kiedy gotowane, są takie jakieś rozmokłe… Może w takiej postaci będą mi jeszcze bardziej smakować 🙂

  4. Pierwszy raz widzę tego typu sposób na spaghetti. Nie wiedziałem, że jest coś takiego jak szynka ze Szwarcenegera 😀

  5. Ojeju jak to wspaniale wygląda! aż czuję zapach tej szyneczki sera! świetna kombinacja.Pozdrawiam jesiennie 🙂

  6. A co byś poleciła zamiast brokuł? Bo ogólnie nie jestem ich zwolenniczka ;P

  7. Zmodyfikuje nieco przepis = wywalę brokuły i będzie super… Już czuje zapach topiącego się cheddara i smażonej szyneczki… mmmm 🙂

  8. Ooo, szynka Szwardzwaldzka to chyba najlepsza szynka jaka istnieje pod słońcem 🙂 Bardzo ciekawe połączenie, wypróbuję dziś na obiad!

  9. Uwielbiam brokuły, więc nie mogłam pominąć tego przepisu:) rewelacja!

  10. Ja zamiast zwykłego makaronu dałem pełnoziarnisty. A więc teraz jest smacznie i zdrowo;) Zupełnie zdrowo by było gdyby zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym, ale nie dajmy się zwariować:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *