Świateczna tarta z pieczarkami

Odliczam już dni do wigilii:) Świąteczne menu już prawie gotowe, choinka czeka na ozdobienie. Uwielbiam ten przedświąteczny czas, to mój ulubiony okres w roku, zaraz po wakacjach 🙂 Moje ulubione potrawy wigilijne to z całą pewnością barszcz  z uszkami lub innymi pasztecikami oraz karp w galarecie i w zasadzie mogłabym jeść te dwa dania na okrągło przez całe święta. tarta z pieczarkami to także trafiony pomysł jako dodatek do wigilijnego barszczu.

Składniki:

ciasto

  • 200 g maki pszennej tortowej
  • 150 g maki krupczatki
  • 175 g masła
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki śmietany
  • sól

farsz

  • 1 kg pieczarek
  • 150 ml śmietany 18%
  • 1 kulka startej mozzarelli
  • 1 jajo
  • zioła prowansalskie lub dalmatyńskie, sól, pieprz
  • 5 łyżek oleju rydzowego Semco

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wsypujemy mąki oraz sól, dodajemy zimne masło i zacieramy palcami, następnie dodajemy żółtka , śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulkę i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  2. Gdy ciasto siedzi w lodówce, myjemy pieczarki i ścieramy je na tarce o grubych okach. Na patelnię wylewamy 3 łyżki oleju rydzowego i smażymy na nim starte pieczarki. Pieczarki przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Odstawiamy je na chnwilke do ostygnięcia dodajemy śmietanę, jajo i mozzarellę i 2 łyżki oleju rydzowego.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, układamy w formie do tarty i nakłuwamy widelcem. Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i obciążamy, ja obciążam ją sztućcami . W ten sposób przygotowane ciasto pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie ściągamy obciążenie i papier i pieczemy ja jeszcze przez 10 minut. Następnie układamy na tarcie farsz pieczarkowy i wkładamy tarte ponownie do piekarnika na 20 – 25 minut.
  4. Tarta smakuje cudnie z wigilijnym barszczem.

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *