Świąteczne muffinki z makiem i migdałami

Czuję w kościach, że w tym roku mogę się nie wyrobić ze świątecznymi przygotowaniami. Zabieram się zatem poważnie do roboty. Na pierwszy ogień idzie moja makowa propozycja, wspaniała alternatywa dla tradycyjnego makowca:)

swiateczne-muffinki-z-makiem-i-migdalami-4

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 100 g maku
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 80 ml oleju
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3  garście płatków migdałów lub migdałów pokrojonych w słupki
  • tłuszcz do posmarowania foremek

swiateczne-muffinki-z-makiem-i-migdalami-7

Przygotowanie:

  1.  Mąkę przesiewamy przez sitko i łączymy z makiem i proszkiem do pieczenia.
  2. Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich cukier i miksujemy. Następnie dodajemy do masy olej, wszystko miksujemy oraz jogurt grecki i także miksujemy. Na koniec do mokrych składników dodajemy skórkę startą z jednej cytryny i także dokładnie mieszamy.
  3. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy wszystko mikserem do uzyskania gładkiej masy.
  4. Foremki do pieczenia smarujemy olejem, każdą wypełniamy ciastem do wysokości 2/3 , na wierzchu posypujemy migdałami.
  5. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez mniej więcej 20 minut ( ja moje piekłam dokładnie 22 minuty). Po 20 minutach robimy próbę za pomocą patyczka.

swiateczne-muffinki-z-makiem-i-migdalami-6

One Response to Świąteczne muffinki z makiem i migdałami

  1. Ślicznie makowa ! Brakuje mi na nie tylko jakiegoś kremu … o ! Krem z ricotty <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *