Świąteczne muffinki z orzechami

Czasami ciasto musi być łatwe, lekkie i przyjemne nawet przed świętami. Uwielbiam gotować, jednak to co najbardziej lubię w kuchni to szybkie ciasta, szybki efekt. W całym zamieszaniu z lepieniem uszek, piernikami, karpiem w galarecie i kutią te muffinki przygotujemy gdzieś pomiędzy bez dużego nakładu pracy. Są pyszne i dziecinnie proste.

Składniki:

  • 100 g orzechów ( ja użyłam mieszanki : włoskich, laskowych i migdałów)
  • 150 g mąki
  • 150 g ksylitolu ( lub cukru)
  • 100 g masła
  • 2 jaja
  • 80 ml mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 laski wanilii ( lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, ewentualnie cukru wanilinowego)Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiewamy przez z sitko z proszkiem do pieczenia, dodajemy ksylitol i mieszamy. Do mąki z ksylitolem dodajemy masło w temperaturze pokojowej, zagniatamy szybko palcami.
  2. Orzechy drobno siekamy i dodajemy do ciasta.
  3. W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka z mlekiem za pomocą widelca, dodajemy wanilię, lub cukier z dodatkiem wanilii.
  4. Płynne składniki dodajemy do ciasta i zagniatamy.
  5. Ciasto przekładamy do papilotek lub sylikonowych foremek na muffinki.
  6. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *