szarlotka sypana z orzechami

Każdy kto potrzebował kiedyś prostego przepisu na szarlotkę zna szarlotkę sypaną. Przedstawiam Wam wersję z mielonymi orzechami włoskimi, jest całkiem ciekawa. Zapraszam do wypróbowania!

Składniki:

  • ok. 1,2 k twardych jabłek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki kaszki manny
  • 2/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukry waniliowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • kilka orzechów włoskich do ozdoby
  • pół cytryny

Przygotowanie:

W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki: mąkę, cukier, kaszkę mannę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, zmielone orzechy.

Jabłka obieramy i kroimy na drobne plasterki, następnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą ( ja użyłam tortownicy o średnicy 20 cm). Na dno wsypujemy 1/3 sypkich składników, następnie układamy 1/2 jabłek, powtarzamy czynność , kończąc sypkimi składnikami.  Na wierzchu układamy pokrojoną kostkę masła , oraz ozdabiamy ciasto orzechami. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 – 190 stopni przez ok 50 minut. Ja piekłam je w prodiżu przez 50 minut.

Jeśli lubimy, możemy dodać do jabłek  cynamon, a do ciasta  inne, ulubione orzechy np. migdały.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *