Szarlotka z dżemem malinowym

Szarlotka wyszła nieprzyzwoicie słodka, może dlatego, że jabłka wydawały mi się kwaśne i dodałam do nich miodu, niepotrzebnie! Nie umieszczę go w przepisie. Dzisiejszy wpis to taki trochę eksperyment, do mojego ulubionego kruchego spodu dodałam jabłka, dżem malinowy i zalałam wszystko białkami z cukrem. No i ogłaszam ze to ciasto dla zadeklarowanych słodkolubów. Spróbujcie sami 🙂

szarlotka-z-dzemem-malinowym-1

Składniki:

ciasto

  • 150 g mąki krupczatki
  • 150 g mąki pszennej typ 450
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki wody

nadzienie

  • 5 jabłek
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g dżemu malinowego

szarlotka-z-dzemem-malinowym-3

 

Przygotowanie:

  1. Łączymy mąki i cukier puder, wkrajamy zimne masło i zagniatamy palcami. Gdy połaczymy mąki z masłem dodajemy zółtka i 2 łyżki wody. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Podduszamy około 10 minut na patelni.
  3. Po 30 minutach w lodówce 2/3 ciasta rozwałkowujemy i umieszczamy w foremce. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy je około 10, 15 minut w temperaturze 190 stopni.  Ciasto ma osiagnąc złoty kolor. Po tym czasi e wyciągamy je i umieszczamy w nim starte jabłka a na jabłkach dżem.
  4. Białka ubijamy z cukrem, gdy cukier całkowicie się w nich roprowadzi wylewamy białka na jabłka z dżemem.
  5. 1/3 ciasta która pozostała ścieramy na tarce wprost na białka.
  6. Ciasto piueczemy jeszcze około 25 minut w temperaturze 170 stopni.

szarlotka-z-dzemem-malinowym-4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *