Szarlotka

Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, można użyć do niego gotowego musu z jabłek lub świeżych podsmażonych jabłek. Można także pominąć pieczenie warstw i upiec ciasto jednowarstwowe z jabłkami na wierzchu, podpiekamy wtedy spód, następnie układamy na nim jabłka i ponownie zapiekamy.

szarlotka-6

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki maki krupczatki
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g margaryny
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sok z 1/4 cytryny
  • 6 większych jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • garść mielonych orzechów

szarlotka-7szarlotka-9

Przygotowanie:

  1. Łączymy mąki, dodajemy cukier i proszek do pieczenia.
  2. Masło klarujemy i zostawiamy na chwile do przestygnięcia.
  3. Jabłka myjemy i kroimy w cienkie plasterki , skrapiamy cytryna i podsmażamy chwilkę na patelni, jeśli potrzeba podlewamy wodą, dodajemy cynamonu.
  4. Gdy masło przestygnie przelewamy je do sypkich składników i miksujemy, do ciasta wcieramy skórkę z 1/2 cytryny oraz dodajemy śmietanę i miksujemy. Na koniec wbijamy 2 jajka i nadal miksujemy.
  5. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wykładamy na papier i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie ciasto wyciągamy układamy na nim jabłka i drugą warstwę ciasta, ciasto posypujemy garścią mielonych orzechów np. włoskich i ponownie pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

szarlotka-8

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *