Szybka tarta ze szpinakiem i łososiem

Po świętach trzeba trochę odpocząć, więc dzisiaj szybki i prosty, a także lekki przepis. Odpoczywam ja, moja kuchnia oraz mój żołądek, bo wszystkich świątecznych dobrodziejstwach. Szybka tarta na cieście francuskim ze szpinakiem i łososiem to rozwiązanie dla zabieganych, bądź leniwych jak kto woli 🙂 Uważam  bowiem, że wcale nie trzeba spędzać w kuchni wielu godzin by jeść, pysznie, różnorodnie i zdrowo.  Smacznego:)

szybka-tarta-ze-szpinakiem-i-lososiemSkładniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ok 150 g wędzonego łososia
  •   400 g szpinaku baby
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól

 szybka-tarta-ze-szpinakiem-i-lososiem-2

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy i łyżkę masła, na tłuszcz wrzucamy pokrojony w plasterki  czosnek, a na czosnek szpinak baby. Szpinak solimy i przykrywamy pokrywką dusimy 2 minutki.
  2. Ciasto francuskie rozkładamy w foremce, na cieście układamy duszony szpinak, pokrojony w kostkę ser mozzarella oraz plastry wędzonego łososia.
  3. Tartę pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 12-14 minut.

szybka-tarta-ze-szpinakiem-i-lososiem-3

Comments

  1. whipped cream

    wygląda obłędnie, z chęcią spróbuję, może w formie tarty…? wersja z ciastem francuskim wydaje się wyśmienita, ale staram się go unikać 🙁

Leave a Reply to Gunetka Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.