Szybkie ciasto pomarańczowe

Uwielbiam wilgotne cytrusowe ciasto i to właśnie takie jest. Do tego bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ( nie liczę tutaj czasu pieczenia), można nawet powiedzieć, że stosunkowo zdrowe , jeśli dodamy do niego ksylitolu. Mój mąż zajada się nim bez opamiętania. Jeśli wolimy możemy dodać do niego cytryny, ja jednak proponuję wersje pomarańczową.

Składniki:

  • 2/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy ( mniej więcej 2 pomarańcze)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ksylitolu ( lub po prostu 1 szklanka cukru)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  1.  Pomarańcze parzymy i czyścimy szczoteczką. Następnie wyciskamy z nich sok i ścieramy skórkę z jednej pomarańczy.
  2. Sok z pomarańczy i skórkę wlewamy do dużej miski, dodajemy cukier i mieszamy za pomocą miksera. Gdy składniki połączą się dodajemy oliwę i jajka, nadal miksując.
  3. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.
  4. Przesianą mąkę dodajemy do reszty składników, wszystko mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki.
  5. Foremkę  wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło, patyczek powinien być suchy.
  6. Gdy ciasto przestygnie posypujemy je cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *