Szybkie ciasto pomarańczowe

Uwielbiam wilgotne cytrusowe ciasto i to właśnie takie jest. Do tego bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ( nie liczę tutaj czasu pieczenia), można nawet powiedzieć, że stosunkowo zdrowe , jeśli dodamy do niego ksylitolu. Mój mąż zajada się nim bez opamiętania. Jeśli wolimy możemy dodać do niego cytryny, ja jednak proponuję wersje pomarańczową.

Składniki:

  • 2/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy ( mniej więcej 2 pomarańcze)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ksylitolu ( lub po prostu 1 szklanka cukru)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  1.  Pomarańcze parzymy i czyścimy szczoteczką. Następnie wyciskamy z nich sok i ścieramy skórkę z jednej pomarańczy.
  2. Sok z pomarańczy i skórkę wlewamy do dużej miski, dodajemy cukier i mieszamy za pomocą miksera. Gdy składniki połączą się dodajemy oliwę i jajka, nadal miksując.
  3. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.
  4. Przesianą mąkę dodajemy do reszty składników, wszystko mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki.
  5. Foremkę  wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło, patyczek powinien być suchy.
  6. Gdy ciasto przestygnie posypujemy je cukrem pudrem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *