Szybkie ciasto z migdałami

Czasem trzeba upiec coś na szybko, ostatnio jestem zabiegana. Już sama nie wiem czy to natłok obowiązków, czy brak dobrej organizacji. Dobrze, że istnieją szybkie przepisy, czasem ratują życie:)

szybkie-ciasto-z-migdalami

 

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 75 g cukru
  • 2 jajka
  • 180 g mąki
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • 5  dużych łyżek miodu
  • 60 g migdałów
  • 2 łyżki cukru pudru

 szybkie-ciasto-z-migdalami-2

Przygotowanie:

  1. Do miski wrzucamy miękkie masło, cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia, a także dodajemy jajka mleko i miód. Wszystko mieszamy mikserem około 1 minuty. Składniki powinny dobrze się połączyć.
  2. Niewielką foremkę ok 20 cm, smarujemy masłem. Ciasto wlewamy do formy i posypujemy płatkami migdałów.
  3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40-50 minut,  przed wyciągnięciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
  4. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do ostygnięcia a następnie posypujemy cukrem pudrem.

szybkie-ciasto-z-migdalami-3


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.