Pulpeciki starałam się kręcic na prawdę maleńkie , takie w sam raz na jeden kęs, myslę , że warto. Użyłam do nich mięsa indyczego , można jednak zrobić je z chudej wołowinki. Jeśli chodzi o makaron użyłam takiego z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, oczywiście nie umywa się do prawdziwego czosnku niedzwiedziego, który miałam szanse spróbowac kiedyś na plenerze w bieszczadach, ale makaron jest całkiem dobry.
Składniki:
- 350 g makaronu tagliatelle ( ja użyłam makaronu z czosnkiem niedźwiedzim z Lidla)
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 żółtko
- lubczyk, tymianek
- 500 g pieczarek
- 7 ząbków czosnku ( 4 zabki do pieczarek, 3 ząbki do mięsa)
- 3 łyżki śmietany np 18%
- pietruszka
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania mięsnych pulpecików. Do mięsa dodajemy 5 łyżek bułki tartej, jedno żółtko oraz przyprawiamy: czosnkiem, lubczykiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dłonie moczymy zimną wodą i formujemy w dłoniach malutkie pulpeciki. Smażymy je na oliwie.
- Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy pieczarki się podduszą co potrwa około 10 minut sciągamy je z patelni. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy na nią czosnek smażmymy 2 minutki i dodajemy wcześniej uduszone pieczarki. Po kolejnych dwuch minutach dodajemy 3 łyżki śmietany, podgrzewamy i ściągamy z gazu.
- Makaron gotujemy z dodatkiem oliwy z oliwek w osolonej wodzie.
- Danie podajemy obficie posypane pietruszką:)
Comments
Ależ apetycznie wygląda 🙂
Piękne zdjęcia ! Te pulpeciki wyglądają uroczo 🙂
Wygląda rewelacyjnie 🙂