Tagliatelle z pulpecikami i pieczarkami

Pulpeciki starałam się kręcic na prawdę maleńkie , takie w sam raz na jeden kęs, myslę , że warto. Użyłam do nich mięsa indyczego , można jednak zrobić je z chudej wołowinki. Jeśli chodzi o makaron użyłam takiego z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, oczywiście nie umywa się do prawdziwego czosnku niedzwiedziego, który miałam szanse spróbowac kiedyś na plenerze w bieszczadach, ale makaron jest całkiem dobry.

tagliatelle-z-pulpecikami-i-pieczarkami-6

Składniki:

  • 350 g makaronu tagliatelle ( ja użyłam makaronu z czosnkiem niedźwiedzim z Lidla)
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 żółtko
  • lubczyk, tymianek
  • 500 g pieczarek
  • 7 ząbków czosnku ( 4 zabki do pieczarek, 3 ząbki do mięsa)
  • 3 łyżki śmietany np 18%
  • pietruszka
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

tagliatelle-z-pulpecikami-i-pieczarkami-1tagliatelle-z-pulpecikami-i-pieczarkami-12

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania mięsnych pulpecików. Do mięsa dodajemy 5 łyżek bułki tartej, jedno żółtko oraz przyprawiamy: czosnkiem, lubczykiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dłonie moczymy zimną wodą i formujemy w dłoniach malutkie pulpeciki. Smażymy je na oliwie.
  2. Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy pieczarki się podduszą co potrwa około 10 minut sciągamy je z patelni. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy na nią czosnek smażmymy 2 minutki i dodajemy wcześniej uduszone pieczarki. Po kolejnych dwuch minutach dodajemy 3 łyżki śmietany, podgrzewamy i ściągamy z gazu.
  3. Makaron gotujemy z dodatkiem oliwy z oliwek w osolonej wodzie.
  4. Danie podajemy obficie posypane pietruszką:)

tagliatelle-z-pulpecikami-i-pieczarkami-8

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.