Tajska zupka Tom Kha

Uwielbiam tą tajską zupkę , lekka a zarazem sycąca, słodka i kwaśna, pikantna i delikatna. pełna kontrastów i pełna smaku:) Cudne połączenie  mleczka kokosowego, trawy cytrynowej, kolendry i wielu innych składników, w którym zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Można ją robić na wiele sposobów, stałymi składnikami są tutaj kurczak, mleczko kokosowe i przyprawy, resztę składników można komponować wedle uznania, dodając do zupki różne rodzaje grzybów i warzyw, szukając swojej ulubionej kombinacji:)

Tajska-zupka-Tom-Kha-2Składniki:

  • 1 1/2 l bulionu drobiowego
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 puszki mleczka kokosowego
  • 200 g pieczarek
  • 1 cukinia, ja użyłam żółtej
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 3 liście kaffiru
  • 3 łyżki drobno pokrojonego imbiru
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 pikantna papryczka chilli
  • świeża kolendra

Tajska-zupka-Tom-Kha-3Przygotowanie:

  1. Bulion drobiowy podgrzewamy, dodajemy do niego pokrojoną szalotkę, czosnek, imbir, liście kaffiru. Trawę cytrynową obieramy z wierzchniej warstwy , rozbijamy nożem i także dodajemy do wywaru.  Wszystko gotujemy około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy liście kaffiru. ( Z wywaru możemy wyciągnąć wszystkie przyprawy, ja jednak lubię gdy pływają w zupce).
  2. Do tak przygotowanego wywaru dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy. Gdy zupa ponownie zawrze, dodajemy pokrojonego kurczaka, gotujemy około 5 minut.
  3. Po upływie 5 minut do zupy wrzucamy pieczarki, doprawiamy papryczka chilli, cukrem i sokiem z limonki.
  4. Gdy pieczarki będą gotowały się kolejnych 5 minut, wrzucamy do zupki pokrojona cukinie, gotujemy kilka minut aż troszkę zmięknie.
  5. Do zupki możemy wkroić kilka plasterków limonki ze skórka, podajemy ją ze świeżą kolendra lub/i bazylią.

Tajska-zupka-Tom-Kha-5

11 Responses to Tajska zupka Tom Kha

  1. Może by tak następnym razem dać przepis na danie z grzybami? Sezon na grzyby powoli się zbliża:)

  2. Zupka zupką, ale bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia. Super wyglądają składniki. Też bym tak chciał umieć 🙂

  3. Uwielbiam ostre przyprawy. Będę musiał spróbować.

  4. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis, wygląda bardzo smakowicie.

  5. Będę musiał spróbować ją przyrządzić bo widzę, że mogę odnaleźć w niej sporo moich ulubionych smaków. fotografie kulinarne również bardzo ładne 😉 to właśnie chyba z uwagi na ten zabieg, aż chce się jeść tą zupkę oczami 😉

  6. Coraz więcej widze przepisów na tajską zupę, będę musiała w końcu ugotowac po raz pierwszy. Pozdrawiam!

  7. Ostre, więc dobre, ot to mi wystarczy 🙂
    Pozdrawiam.

  8. Kuchnia azjatycka jest tak doskonała, że aż trudno w to uwierzyć, a tajska jest chyba najlepsza. Jak skompletuję składniki o sprawdzę przepis. Przepiękne zdjęcia, aż wprawiają mnie w stan medytacji 🙂 Zapraszam po sukienki wieczorowe.

  9. Ja tam wole iść kupić zupkę chińską. Za dużo składników jak na zupę i za dużo roboty.

  10. Ta zupka tak pięknie wygląda na zdjęciach sądzę że też super smakuje,że przepis biorę i czas na przyrządzenie posiłku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *